DÜNYAYA FARKLI BİR YOLCULUK

 



Küçük bir gözeden ibaretti en başında. Sonra bölündü, bölündü; çoğaldı ve büyüdü. Fetüs denilen bir can varlık, doğmak için yola çıkmıştı. Suyun içinde yüzmek eğlenceliydi de burası biraz karanlık mıydı ne? Allah'tan, dışarıda bir yerden sesler geliyordu.

 Henüz doğmamış bir canlı olarak anne karnından dış dünyayı anlamaya çalışıyordu. Duyduğu kelimeler anlamsızdı; kromozom anomalisi, ense saydamlığı, down sendromu…neydi bunlar? Belli ki onun hakkında konuşuyorlardı. Çünkü karnında olduğu annesi ağlamaya başlamıştı. Bir eliyle karnını sıvazlıyor ve ‘’canım bebeğim’’ diyordu. Dokunuşunu hissediyor ve sözleriyle seviniyordu ama neden ağlıyordu? Annesinin ağlama seslerinin devam etmesinden ve babasının teselli etmelerinden kötü bir şeyler olduğunu anlamıştı..

Doktorun muayenehanesinden çıkan anne ve baba evlerine gidip Down Sendromunu araştırmaya başladılar.

Sonuç itibarıyla eğer Down Sendromlu bir çocuk olursa kasları zayıf, öğrenmesi yavaş, konuşma, hareket, sosyal, duygusal ve özbakım alanlarındaki gelişiminde gecikme olacakmış. Bir de onu gören herkes tanıyacakmış, bir nevi ünlü bir şahsiyet olacakmış. Gözleri çekik, burnu basık, dili biraz büyük, saçları ince ve düz, parmakları kısa olacakmış. O kadar cana yakın olacakmış ki onu sevmeden edemeyeceklermiş. Bundan iyisi can sağlığı! Can sağlığı demişken bu hastalığa başka rahatsızlıklar da eşlik edebilirmiş. Kalp, bağırsak, tiroit, işitme sorunları...

Anne ve babasının neye üzüldüklerini anlamıştı artık...

Annesi tüm risklere rağmen, nasıl olursa olsun onu doğurmak istediğini söyledi evdekilere.
Anne karnındaki bebek, sevinçten olduğu yerde hareketlenmeye başladı. Annesi tekmelerle irkiliyor, her harekette onun da içini bir sevinç kaplıyordu.

Demek ki seçeneklerde onu istememekte varmış diye düşündü doğmamış bebek.

Bir yandan anne ve babasını takdir etti. Çünkü kontrol edemeyecekleri bir durumu kabullenmeye ve ona uyumlanmaya odaklanmışlardı.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; farklılıkları kabul edip uyum sağlayan, süreci yönetir.

Günler ve haftalar geçmeye devam ediyordu. Biraz kilo almış, büyümüştü. Bulunduğu yer iyice dar gelmeye başlamış ve artık kurtulsam buradan diye düşünüyordu. O sırada dışarıda bir telaş oldu; koşuşturma sesleri, "Çabuk acele et, geliyor... gibi konuşmalar duydu. Kısa bir uykuya dalmıştı. Uyandığında daha önce bulunduğu yerden farklı bir yerde olduğunu anladı. Etrafında bir sürü yabancı vardı ve gerçekten de herkes onu sevgiyle kucaklıyordu. Ünlü olmak, işte böyle bir şey diye düşünüp yeniden uykuya daldı.

Yorumlar

  1. Farklılıkları kabul edip uyum sağlayan, süreci yönetir. Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Muhteşem bir yazı… Down Sendromu bu kadar güzel anlatılır…

    YanıtlaSil
  3. Okuduğum en iyi blog yazılarından biri..

    YanıtlaSil
  4. İçi ısıtan bir yazı... Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  5. Onlar oyle güzeller ki Rabbim onların içine kendinden bir sevgi koymuş. Onları sevmemek mümkün değil.

    YanıtlaSil
  6. Şikayet etmek yerine kabul etmek ne büyük bir rahatlık... anlayabilmek dileğiyle...kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Uyum uyum uyum….

    YanıtlaSil
  8. Ne güzel bir Ünlü. Kalbimi ısıttı yazınız. Kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  9. Bazen kötü zannettiklerimiz, tahmin edemeyeceğimiz kapıların aştın anahtarı olur🌷

    YanıtlaSil
  10. Emeğinize sağlık ne kadar da haklısınız, çogu golü farklılıkları kabul edemedigimizden kalanı da yönetemedigimizden yiyoruz

    YanıtlaSil
  11. Betül Taşcı6 Eylül 2024 09:09

    Farkındalık sağlayan bu güzel yazı için teşekkür ederim. Devamı gelse ne güzel olur diye düşündüm :) Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  12. Uyum, farklılıklar… Ne kadar sade bir dille anlatılmış, kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Hoşgeldin...:) kimbilir ne berektler getirecek ailesine... 🤲🌿

    YanıtlaSil
  14. İnsan bilmediği bir ortama girerken sıcak karşılanmaya ihtiyacı olmalı :)

    YanıtlaSil
  15. Çok samimi çok içten bir yazı…

    YanıtlaSil
  16. Emeğinize sağlık. Uyum ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.

    YanıtlaSil
  17. Farklılıkları kabul edip uyum sağlayan süreci yönetir ! Herkesin emeğine sağlık, kalemine sağlık, çok güzel, çok anlamlı bir yazı... Varmaya çalıştığı yer çok kıymetli...

    YanıtlaSil
  18. Kontrol edemeyeceğin bu kadar büyük bir şeyi kabul edip yola devam etmek için çok güçlü olmak gerekir. İnsan burada doğru kararı nasıl verir? Bu cesarete nasıl sahip olur ki?

    YanıtlaSil
  19. Farkliliğin kabulü ilk aşama...
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  20. bu makaleleri okudukça, hem Kim Kimdir hem de İlişkilerde Ustalık eğitimlerinde öğrendiklerim tazeleniyor. Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  21. Cesaret korkmana rağmen hamle yapabilme becerisidir😊👍

    YanıtlaSil
  22. Hiç bu açıdan bakmadığım çok değişik bir yazı olmuş. Deneyimsel Tasarım Öğretisi hayata bambaşka bir bakış açısı ve farkındalık kazandırıyor. Bir baba olarak çok etkilendim.

    YanıtlaSil
  23. Ayyy muhteşem bir bakış açısı. Deneyimsel Tasarım Öğretisi çok farklı bir bakış açısı sağladı bana

    YanıtlaSil
  24. Uzun zamandır gördüğüm en etkili yazı... Tebrikler.... Deneyimsel Tasarım Öğretisi bilgilerini tazeleyen bloglar. İyi ki açmışsınız teşekkürler

    YanıtlaSil
  25. Elinize sağlık. Kaleminize sağlık. Deneyimsel Tasarım Öğretisi bilgileri ile dünyaya farklı bir bakış açısı kazandık

    YanıtlaSil
  26. Kaleminize sağlık ..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder