YENİ YIL, YENİ KARARLAR, YENİ BEN

 


Her pazartesi başlamaya niyetlendiğimiz o meşhur diyetler vardır. Pazartesi diyetleri!

İçlerinde ertelenmiş bir şeylerin kokusu vardır. “Pazartesi başlıyorum zaten” kelimesini duyduğun anda, hiç tanımasan bile, söyleyen kişinin birkaç adım öncesini tahmin edebilirsin. 

Aslında o cümle içinde başka cümleler barındırır.

·       Bu seferlik yiyeyim hadi, pazartesi zaten başlayacağım.

·       Aaa! Salı olmuş, Salı başlanmaz ki, neyse haftaya artık.

·      Yok, yok benim şöyle bir karar verip adam akıllı hayatımı bir düzene sokmam lazım. 

     İşte bu “Pazartesi Diyetleri”nin yeni yıl yaklaştığında başka bir versiyonu vardır.

Onun adı da ; “Yeni Yıl, Yeni Kararlar, Yeni Ben”                                      

Yıllar geçer, yenileri gelir ama biz bazı konularda değişir, bazı konularda aynı kalırız. Yeni kararlar alırken asıl istediğimiz şeyse “Dönüşmek”tir.

Değişim ve dönüşümün ne anlama geldiğini, her birinde nelerin farklılaşacağını bildiğimiz zaman ancak, istediğimiz şeyin dönüşmek olduğunu anlar ve dönüşmek için çabalarız.

Bunu yapabilmek içinde Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi eğitiminde verilen yasalara ihtiyaç duyarız.  Yasaları öğrenerek dönüşüm için doğru olan ve karşılaşacağımız zorlukları aşmak için ihtiyaç duyduğumuz yöntemlere ulaşırız.

İnsan hep daha iyi olmak ister ama bunu hep erteler. Daha iyi olmanın sırrı nedir biliyor musunuz?

Hemen şu an karar vermek!  Hemen şu an başlamak!

Davranışlarımız zihnimizin uzantısıdır ve bu nedenle önce zihnimizin hazır olması gerekir. Zihnimizle düşünür, ölçer, biçeriz ve sonunda bir karar veririz.

Hayatımızda yapmak istediğimiz değişiklik için hemen şu anda, daha fazla ertelemeden önce zihnen bir hareket ortaya koymalıyız. Yani değiştirmek istediğimiz şey için harekete geçeceğimiz, oluşturacağımız sebepleri belirlemeliyiz.

Kararlarımız sonuca yönelik olursa hedefe ulaşamayız. Bu yıl hedefim şu kadar para biriktirmek, bir tane ev almak, üniversitede bu bölümü kazanmak ya da şu kadar kilo vermek olduğunda sonuç kararı vermiş oluruz.        

Mesela, kilo hedefi koymak yerine, sağlıklı beslenen, daha fazla hareket eden ve düzenli yaşayan biri olmaya karar verdiğimizde sebepleri oluşturmaya başlamış oluruz. Sebeplere odaklandığımızda sonuca ulaşmak için ilerlerken daha sabırlı oluruz. Sonuçlara odaklandığımızda ise aceleci davranır ve motivasyon kaybı yaşarız.

Hedefimize götürecek sürece küçük adımlarla başlamak, küçük adımlara değer vermek zaman kaybetmeden harekete geçmemizi sağlar. Büyük adımları hedeflemek, büyük adımlarla başlayana kadar beklemeyi tercih etmekse sadece ertelemeye ve kıymetli zamanı kullanmayarak hedefimizden her an daha fazla uzaklaşmaya neden olur.

Küçük adımlarla, hemen başla!

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Başarı Psikolojisi programı dönüşümünü kolaylaştırmak ve yasalarına hakim olabilmen için tasarlandı. Sen de davetlisin.

Yorumlar

  1. Küçüğü küçümsememek başarının anahtarı.

    YanıtlaSil
  2. Çok kıymetli bir yazı. 1- Hemen başla 2- Azı küçümseme azar azar yap. Uygulamayı deneyeceğim Sevgiyle

    YanıtlaSil
  3. Mesele ortalığı beyaza bürümek değil, karaya bir ak düşür… Bugün bir adım at.. Ama hemen at…

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel olmuş… Ah bu ertelemeler ah. Bir türlü olumsuz döngüden çıkamıyor insan erteledikçe… Hemen şu an başla …

    YanıtlaSil
  5. Hemen başlayacak kadar küçük hedef belirlemek ne kadar önemli... kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Motive edici bir yazı olmuş ellerinize sağlık 👏🏻

    YanıtlaSil
  7. Betül Taşcı13 Mayıs 2024 13:07

    İnsan ulaşmak istediği hedefe ulaşamadığında kendisine kızıyor. Ama yanlış yöntemler doğru hedefe götürmez ki… Doğru yöntemleri bizlere gösterdiğiniz için çok teşekkür ederiz 😊

    YanıtlaSil
  8. Tam da evi temizlerken son 3-4 yıla ait bazısı boş, bazısı biraz dolu ama yarım, hatta son yıla ait 2-3 hediye ajanda. Bana ne kadar çok mesaj verdi anlatamam. Temizlik sonrası zamansız ajandalardan birini seçip masamın üstüne koydum derken bu yazıyı okudum. Küçük başla.. Küçük hedeflerle.. Ne kadar güzel

    YanıtlaSil

Yorum Gönder